«Ρίχνοντας το γάντι στον Νταν Μπράουν, στο συγκλονιστικό μυθιστόρημά του “Η ιδέα του φωτός” ο Δημήτρης Τζιώτης διαβάζει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ελλάδας ανάποδα. Ένα σπουδαίο μπεστ σέλερ μόλις γεννήθηκε».
Εφημερίδα: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
«Τελειώνοντας το συναρπαστικό βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, είχα την ίδια αίσθηση με ένα λαμπρό ξημέρωμα. Οι εφιάλτες του ύπνου μου εξανεμίστηκαν ως διά μαγείας. Ήμουν Έλληνας κι όχι Γραικός.
Προτείνω στον αναγνώστη να του παραδοθεί, όπως έκανα κι εγώ. Γιατί είναι κάτι περισσότερο από τον Κώδικα Ντα Βίντσι στην Ελλάδα. Είναι η αποκάλυψη μιας μεγάλης απάτης. Έμαθα τόσο πολλά από το βιβλίο του Δημήτρη –που δεν τα γνώριζα μέχρι τώρα–, που τον ευχαριστώ, αληθινά, από καρδιάς».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
«Η Ιδέα του Φωτός είναι μια εναλλακτική και άκρως προκλητική ιστορία της Ελλάδας. Το βιβλίο θυμίζει σε ύφος το μπεστ σέλερ Ο κόσμος της Σοφίας.
Ο αναγνώστης διαβάζει ένα μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο ιστορίας; Θα ήταν αλλιώς η Ελλάδα, μας λέει, αν κάποιοι δεν πολεμούσαν με λύσσα την Ιδέα του Φωτός. Ο Τζιώτης δημιουργεί ένα συναρπαστικό και πλούσιο αφήγημα που προκαλεί τον αναγνώστη να ξαναδεί την Ελλάδα με άλλη ματιά. Διαβάστε το να δείτε κι εσείς».
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Μέχρι σήμερα, από την κολυμπήθρα μέχρι την κάλπη και τον γκισέ που στέκουμε για να πληρώσουμε ή σπανίως για να πληρωθούμε, ό,τι μας έχουν πει, ό,τι μας έχουν διδάξει είναι ή ψέματα ή η μισή αλήθεια.
Όταν κάποιος καταλάβει ότι το ποτάμι στο οποίο πλέει οδηγεί σε καταρράκτη, η μόνη πιθανότητα που έχει για να σωθεί είναι ο ανάπλους, η πλεύση ενάντια στο ρεύμα. Αν έστω και μια στιγμή σταθεί για να το σκεφτεί, ο καταρράκτης θα τον καταπιεί. Αυτό δεν είναι μυθιστόρημα, είναι ο δικός μας Μεγάλος Ανάπλους».
ΕΥΑ ΟΜΗΡΟΛΗ
«Ενα σοκ, ένας ισοπεδωτικός τεκτονικός σεισμός σε όποια πεποίθηση περί την ελληνική ιστορία θεωρείται σαν δεδομένη και ακλόνητη προκαλεί η ανάγνωση του μυθιστορήματος «Η Ιδέα του Φωτός» (εκδόσεις Πατάκη). Ασυνήθιστη περίπτωση βιβλίου, ένα έργο πραγματικά ξεχωριστό -όπως, άλλωστε, είναι και ο συγγραφέας του, ο πολυτάλαντος Δημήτρης Τζιώτης- συναρπάζει τον αναγνώστη με μια εντελώς πρωτότυπη ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
ΕΡΤ
Σύντομη Περίληψη
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΠΟΔΑ
Φιλοσοφίες, ιδεολογίες, θρησκείες. Οι κοσμοθεωρίες που καθορίζουν τη ζωή μας, το είναι μας. Η πιο ωραία ιδέα του κόσμου γεννήθηκε πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.
Για όσους πιστεύουν την ιστορία που γνωρίζουν μέχρι σήμερα, το βιβλίο αυτό είναι ακατάλληλο. Η καθηγήτρια των Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης Ισαβέλλα Χάνσεν αναλαμβάνει να παραδώσει στο Εφετείο Αθηνών την επιστημονική της γνωμοδότηση για μία υπόθεση που φαινόταν ότι έχει για πάντα ξεχαστεί. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξάγει, σε συνεργασία με τον συγγραφέα Νίκο Πατρινό, βρίσκεται μπροστά σε μία απρόσμενη εξέλιξη. Όλα τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι δεν αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη σύγχρονη εποχή ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Tα είκοσι τέσσερις χιλιάδες βιβλία που κυκλοφορούν για τους Αγώνες αναφέρουν τη μία και μοναδική, γνωστή σε όλους, επίσημη εκδοχή για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην προσπάθειά τους να λύσουν το αίνιγμα που κρύβεται πίσω από το πιο ισχυρό σύμβολο στον κόσμο, έρχονται αντιμέτωποι με μία συνωμοσία σιωπής. Η πρόσβασή τους στα αρχεία και στις πηγές ξαφνικά απαγορεύεται. Για κάποιους, ο Θησαυρός των Ολυμπίων πρέπει με κάθε κόστος να παραμείνει κρυφός. Μοναδική διέξοδος για να αποκρυπτογραφήσουν τη σημειολογία ενός πολέμου ιδεών είναι να διαβάσουν την ιστορία ανάποδα. Άγνωστα ιστορικά γεγονότα και αρχεία συνδέουν την Αρχαία Ολυμπία με την Αθήνα, τη Βενετία, τη Γενεύη, τη Βιέννη, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Σε μία αναπάντεχη περιπέτεια, αποκαλύπτουν τον καθοριστικό ρόλο τεκτονικών στοών, μυστικών αδελφοτήτων, των Πεφωτισμένων (Illuminati) και των επαναστατών που κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν για να καταλύσουν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στη σύγκρουση που ξεκίνησε από τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα φυλακίστηκαν, αφορίστηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ανθρωπότητας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ανεκτίμητο αυτό μυστικό να χαθεί οριστικά.
Έγραψαν για το βιβλίο:
ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ από την “ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ” του Δημήτρη Τζιώτη
Η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και της Ελλάδας διαβασμένη ανάποδα – Μυθοπλασία και ιστορία αναμειγνύονται σε ένα συναρπαστικό θρίλερ – Ένα σπουδαίο μπεστ-σέλερ μόλις γεννήθηκε
Ενα σοκ, ένας ισοπεδωτικός τεκτονικός σεισμός σε όποια πεποίθηση περί την ελληνική ιστορία θεωρείται σαν δεδομένη και ακλόνητη προκαλεί η ανάγνωση του μυθιστορήματος «Η Ιδέα του Φωτός» (εκδόσεις Πατάκη). Ασυνήθιστη περίπτωση βιβλίου, ένα έργο πραγματικά ξεχωριστό -όπως, άλλωστε, είναι και ο συγγραφέας του, ο πολυτάλαντος Δημήτρης Τζιώτης- συναρπάζει τον αναγνώστη με μια εντελώς πρωτότυπη ανάγνωση των ιστορικών γεγονότων.
Η μυθοπλασία λειτουργεί μάλλον σαν πρόσχημα, καθώς «Η Ιδέα του Φωτός» είναι περισσότερο η αποκάλυψη μιας αλήθειας που επιμελώς και συστηματικά κρατιόταν κρυφή επί αιώνες. Ποιος είχε λόγους να πολεμήσει την ιδέα του φωτός, δηλαδή το ελληνικό πνεύμα; Πώς εμπλέκονται σε αυτή την σατανικά οργανωμένη επιχείρηση αποσιώπησης τα μυστικά τάγματα των Πεφωτισμένων (Illuminati), τι ρόλο έπαιξαν οι τέκτονες και διάφορες αδελφότητες που πάντα δρουν στο σκοτάδι του παρασκηνίου, ποιοι ήταν οι επαναστάτες που κατηγορήθηκαν ότι συνωμότησαν για να καταλύσουν την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία;
Η αναζήτηση απάντησης σηματοδοτεί μια πορεία αγωνίας -και αυτήν καταγράφει το βιβλίο, με έναν ρυθμό καταιγιστικό, καθώς η δράση και οι ανατροπές κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα. Στον πυρήνα της διήγησης που συνέθεσε ο Δημήτρης Τζιώτης βρίσκεται η καλά σκηνοθετημένη εξαπάτηση ολόκληρης της υφηλίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μιας και «Η Ιδέα του Φωτός» αμφισβητεί, βάσει μιας έρευνας γεμάτη παγίδες και κινδύνους, ότι ο βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν ήταν αυτός που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για κάποιους, ο Θησαυρός των Ολυμπίων πρέπει με κάθε κόστος να παραμείνει κρυφός.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
protothema.gr
ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΗ ΖΑΠΠΑ
Διαβάζοντας το συναρπαστικό βιβλίο του Δημήτρη Τζιώτη «Η Ιδέα του Φωτός» που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα από τις εκδόσεις Πατάκη είχα την ίδια αίσθηση με ένα λαμπρό ξημέρωμα απ’ το μπαλκόνι του σπιτιού μου στο ορεινό Θεολόγο της Θάσου, πριν προλάβει ο ήλιος να βγει πίσω από τη κυρτωμένη ράχη του βουνού. Σαν να είχα ξαναβρεί τη χαμένη μου ταυτότητα και ήμουν ξανά Ελληνας κι όχι Γραικός.
Την ίδια αίσθηση πιστεύω ότι θα αποκομίσει κι ο αναγνώστης. Και εξηγώ το γιατί: «Η Ιδέα του Φωτός» είναι ένα εκτενές πεζογράφημα που δεν εντάσσεται σε κανένα από τα γνωστά είδη του έντεχνου λόγου. Δεν είναι ακριβώς ένα μυθιστόρημα, αν και το θέμα του καλύπτει και τα δυο συνθετικά του είδους: είναι και ο Μύθος του Ολυμπισμού και η Ιστορία του. Αλλά ούτε και είναι καθαρόαιμο ντοκουμέντο, αν και σε όλο το αφήγημα αφθονούν τα αυθεντικά ντοκουμέντα πού πρώτη φορά έρχονται στο φως και αφορούν την αλλοίωση μέχρι εξαφανίσεως της διαθήκης του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα στα άδυτα της Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων. Τέλος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως non fiction novel, αλλά κι αυτό θα άφηνε απ’ έξω τον πλούσιο δοκιμιακό και αναστοχαστικό χαρακτήρα του.
Προτείνω λοιπόν στον υποψήφιο αναγνώστη να κάνει ότι έκανα κι εγώ: να παραδοθεί στην περιπέτεια της ανακάλυψης ενός θησαυρού , (του κρυμμένου «Θησαυρού των Ολυμπίων») με τη διαβεβαίωση ότι ούτε στιγμή δεν πρόκειται να πλήξει. Γιατί δεν παραπέμπει στο «Κώδικας Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν. Είναι πιο κοντά στην « Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη», του Γιάννη Μαρή. Δηλαδή είναι ένα σχεδόν θρίλερ.
Και τώρα ήρθε η στιγμή να πούμε περί τίνος πρόκειται: ο άτεκνος Ευαγγέλης Ζάππας πέντε χρόνια πριν το θάνατο του κληροδότησε την αμύθητη περιουσία του στο νεοσύστατο ακόμα ελληνικό κράτος (1860) για ένα σκοπό: να επανέλθουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον τόπο που τους γέννησε μετά το απαγορευτικό που ίσχυσε για πολλούς αιώνες από την επικράτηση της νέας θρησκείας, του εβραϊκής προέλευσης μονοθεϊκού χριστιανισμού που αφού κατάργησε το Δωδεκάθεο προχώρησε χωρίζοντας το σώμα από την ψυχή και επέβαλε έτσι την ενοχή του ανθρώπου, πριν ακόμα γεννηθεί, με το προπατορικό αμάρτημα.
Κι ο Ζάππας πώς εμπλέκεται σε όλα αυτά; Ο άτεκνος Ευαγγέλης Ζάππας, ως καλός χριστιανός, κληροδοτώντας την περιουσία του στο κράτος, κατέγραψε λεπτομερώς στη διαθήκη του τους σκοπούς αυτής της δωρεάς που αφορούσαν (χοντρικά ) την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο όπου γεννήθηκαν και την ανέγερση δίπλα τους (στο σημερινό Καλλιμάρμαρο) ενός Μουσείου γι’ αυτούς. Στην τελευταία ωστόσο παράγραφο της διαθήκης του (αντίστοιχης του ακροτελεύτιου άρθρου του προηγούμενου Συντάγματος ( το 114) όπου «η τήρηση του παρόντος Συντάγματος αφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων», ο Ζάππας προσέθεσε ότι κάθε πολίτης, οποιασδήποτε τάξεως της χώρας αυτής «ηδύνατο να ενδιαφερθεί εμπράκτως» , σε περίπτωση ολιγωρίας του επίσημου κράτους, για την τύχη του κληροδοτήματος του.
Και από αυτήν την τελευταία παράγραφο ορμώμενος ο πολίτης Δημήτρης Τζιώτης άντλησε το ηθικό δικαίωμα να παρέμβει. Είκοσι χρόνια πάλεψε με το καρκίνωμα της ελλαδικής γραφειοκρατίας για να βρει το αποδεικτικό υλικό που θα τεκμηρίωνε την αγωγή του. Κι όταν τα βρήκε «πάγωσε»: η αλλοίωση, η διαστρέβλωση των ρητών όρων και των στόχων που έβαζε στη διαθήκη του ο Μεγάλος Ευεργέτης είχε ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά την εκδημία του. Και όταν ο πολίτης Τζιώτης αποφάσισε εν τέλει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, βάσει της των πραγματικών εντολών της διαθήκης του δωρητή, τι έγινε; Αρχισε το γαϊτανάκι των αναβολών της εκδίκασης της προσφυγής του αφού αντίδικο ήταν το ίδιο το ελληνικό κράτος με τις ανεπαρκείς, για το πούμε ευγενικά, διευθυντικές υπηρεσίες του επί των Κληροδοτημάτων όπου ακόμα εκκρεμούν, αναξιοποίητα, 1250 περίπου κληροδοτήματα.
Εν τέλει και να μη γίνει ποτέ το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων,( που το απεύχομαι,) θα μείνει «Η Ιδέα του Φωτός» ως κείμενο ουσιαστικό τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας που συμπληρώνει σε λίγο τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία της. Αλλά βέβαια προτιμότερο είναι το «σκότος» να γίνει «φως». Για να ξανασμίξουν τα δυο μισά του DNA του Ελληνα : ο ιδεατός Απόλλωνας κι ο σάρκινος Διόνυσος. Γιατί ξαναγίναμε Γραικοί με τα εφτά χρόνια της κρίσης.
Διαβάστε το βιβλίο. Θα μάθετε κι εσείς πολλά όπως έμαθα κι εγώ, κυριολεκτικά ρουφώντας το.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Εφημερίδα: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ
Διαβάστε εδώ το απόσπασμα του βιβλίου “Η ιδέα του φωτός” από τις Εκδόσεις Πατάκη