Συνέντευξη στην εφημερίδα των Συντακτών – 1/11/2017

 

1. Κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής σας καμπάνιας είναι η λέξη επανάσταση. Πως εννοείτε την επανάσταση; Μπορεί ένας φορέας της σοσιαλδημοκρατίας να είναι επαναστατικός;

Το κράτος δημιουργήθηκε για να διασφαλίζει την ελευθερία μας. Αν μας εγκλωβίζει,αντί να μας απελευθερώνει, δεν έχει κανένα λόγο να υπάρχει. Δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κράτος. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί είναι πολύ μεγάλο. Κατηγορώ αυτό το κράτος γιατί είναι πολύ ακριβό. Αυτό το κράτος έγινε η φυλακή μας.

Αυτό το κράτος μας κλέβει τη ζωή. Απ’ αυτό το κράτος είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα άλλο, πολύ καλύτερο. Από τη στιγμή που η αριστερή προοδευτική σκέψη ταυτίστηκε με το μεγάλο χρεοκοπημένο κράτος, τον μεγάλο αδελφό που θέλει να κάνει και να ελέγχει τα πάντα, ευνουχίστηκε.

Η επανάσταση δεν είναι σύνθημα. Είναι ανάγκη. Εκφράζω αυτήν την ανάγκη από το 2014, όταν εκδόθηκε το βιβλίο με τον τίτλο «Επανάσταση». Στην εποχή μας ο κόσμος αλλάζει. Όλα αλλάζουν, πιο γρήγορα από ποτέ.

Οι πολίτες ψηφίζουν για να αλλάξουν τα πράγματα και στην πολιτική, όμως τελικά επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια. Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που ελέγχει την εξουσία αντιστέκεται με κάθε μέσο σε κάθε μεγάλη αλλαγή.


Η νίκη ενός κόμματος στις εκλογές δεν σημαίνει την κατάληψη της εξουσίας. Η εξουσία ελέγχεται από το συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο. Οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για να έρθει η μεγάλη αλλαγή. Μεταρρυθμίσεις έγιναν και απέτυχαν. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μία Επανάσταση. Σε όλους τους τομείς. Μια Δημοκρατική Επανάσταση. Να αποφασίσει για όλα ο λαός. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος. Το Σύνταγμα που έχουμε σήμερα,άλλωστε, δεν έχει ψηφιστεί από τον λαό.Τον Δεκέμβριο του 1974 ο λαός αποφάσισε με δημοψήφισμα μόνο ότι ο αρχηγός του κράτους θα είναι αιρετός. Τίποτε άλλο.
Αυτό το κράτος χρεοκόπησε. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, είναι αναπόφευκτο ότι θα χρεοκοπήσει ξανά. Στην πράξη,το Σύνταγμα καταλύθηκε και τίποτα δεν λύθηκε.

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ανάσα ελευθερίας. Όλοι μιλούν για μια νέα Μεταπολίτευση και δυστυχώς δεν την εννοούν. Μεταπολίτευση σημαίνει την αλλαγή πολιτεύματος. Ένα άλλο κράτος. Μια απόλυτα νέα αρχή. Ένα νέο Πολίτευμα, τη μορφή του οποίου θα ψηφίσει ο Λαός. Χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα, με πραγματική λαϊκή εντολή. Το πιο Δημοκρατικό Σύνταγμα στον κόσμο. Μια άλλη Δημοκρατία.

Η Αναγέννηση της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μόνο με μια μεγάλη αλλαγή. Με ένα νέο κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει για πρώτη φορά. Για να δημιουργηθεί η Ελλάδα απ’ την αρχή. Μια Νέα Ελλάδα. Η Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι η λύση. Η Δημοκρατία θα έπρεπε να είναι η στρατηγική για την αναγέννηση της Ελλάδας στην παγκόσμια εποχή. Να γίνει η Ελλάδα η πιο δημοκρατική χώρα σε όλον τον κόσμο. Αυτό είναι το όραμά μου.

2. Ποιος είναι ο δρόμος της επιτυχίας για το νέο κόμμα; Αριστερά με προοδευτικές συνεργασίες (και με τον ΣΥΡΙΖΑ) ή στο Κέντρο;

Η ταυτότητά μας είναι ξεκάθαρη. Κεντροαριστερά. Ως Αριστερά της Αριστεράς κατηγορούσαν τον Ανδρέα. Αυτό πρέπει να είμαστε. Πιο προοδευτικοί από την Αριστερά. Προφανώς δεν έχουμε καμία σχέση με τη Δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο, τόσο χαμηλά, επειδή συνεργάστηκε με τη Δεξιά.

Αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα. Σε όλη την Ευρώπη παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Αποστολή μας είναι η Αλλαγή. Ιδεολογία μας είναι η πρόοδος. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη Συντήρηση. Για να πάμε μπροστά, χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της Αριστεράς. Το πισωγύρισμα δεν είναι επιλογή.

Πώς θα μας σώσουν αυτοί που μας χρεοκόπησαν; Στόχος μου είναι να γίνει η προοδευτική παράταξη και πάλι πρώτο κόμμα. Με ποιον θα συνεργαστούμε σε μία τέτοια περίπτωση; Με ποιον θέλουμε να συνεργαστούμε; Η Αριστερά είναι ο φυσικός ιδεολογικός μας χώρος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι ένα αίτημα γενεών. Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά. Να κυβερνήσουν μαζί οι δυνάμεις της προόδου. Είναι ιστορικό λάθος να πετάξουμε στα σκουπίδια αυτήν την ευκαιρία.

 

3. Το 2007 είχατε προσπαθήσει να διεκδικήσετε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Είχατε επίσης διεκδικήσει το Δήμο Βουλιαγμένης. Τώρα, θέλετε να ηγηθείτε στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Θα πουν κάποιοι ότι έχετε απωθημένο να γίνετε αρχηγός. Τι απαντάτε;

Πιστέψτε με, εάν ήθελα να πω όσα χρειάζονται για να κερδίσει κάποιος τις εκλογές, ξέρω πολύ καλά να το κάνω. Από επιλογή μου δεν το κάνω. Η πρόκληση για μένα είναι να εκλεγώ κάνοντας αυτό που δεν θα τολμούσε ποτέ να κάνει κάποιος άλλος. Λέγοντας μόνο την αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι βαρετό. Μόνο αυτό έχει ενδιαφέρον.

Είχα την πολυτέλεια να συμβάλω στην εκλογή πρωθυπουργών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι αν έβλεπα πως υπάρχει κάποιος υποψήφιος που θα μπορούσε να κάνει πράξη το ουσιαστικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, θα ήμουν δίπλα του για να τον βοηθήσω. Η προοδευτική παράταξη χρειάζεται ανανέωση. Αυτή είναι η πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα.

Για να πάμε μπροστά, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Είναι ηλίου φαεινότερο. Όλος ο κόσμος μπορεί να το δει. Η Κεντροαριστερά έχει εγκλωβιστεί στη στρατηγική για την κατάκτηση της τρίτης θέσης, γιατί αυτό είναι το ταβάνι όσων έχουν στρογγυλοκαθίσει τόσα χρόνια σε αυτές τις καρέκλες. Αυτό φωνάζω τόσα χρόνια. Από το 2007 πέρασε μία δεκαετία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε και από το 3% έγινε κυβέρνηση. Ακόμη και η Δεξιά έχει ανανεωθεί. Δεν πάει άλλο. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να θέσει και πάλι ως στόχο να κερδίσει. Δεν μας ταιριάζει να παίζουμε στη Β’ Εθνική. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι να αλλάξουμε για να κερδίσουμε. Αυτόν τον αρχηγό πρέπει να εκλέξουμε. Αυτόν που, όταν εκλεγεί, θα μπορεί να κερδίσει. Αυτό που για πολλούς φαίνεται αδύνατο, όπως όταν κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά η Αριστερά, αυτό με ενδιαφέρει να πετύχω.